Bestuurders van de gemeenten Waalwijk, Heusden, ‘s-Hertogenbosch, waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant tekenden op 26 september in het provinciehuis de Bestuursovereenkomst Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Dit gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de overige deelnemers aan de GOL, organisaties uit de land- en tuinbouw, bedrijfsleven, natuur en milieu, en recreatie. De overheden zijn de overeenkomst aangegaan onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraden, Provinciale Staten en het Algemeen Bestuur van het waterschap.
Unieke samenwerking
Tussen Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch is er sprake van een slechte doorstroming en gebeurden er veel ongelukken op de A59. De weg staat echter niet hoog genoeg op de prioriteitenlijst van het Rijk. Daarom hebben partijen in de regio zelf het heft in handen genomen en geld vrij gemaakt. Uniek is dat ook het regionale bedrijfsleven 15 miljoen euro bijdraagt. Hierdoor kan er tussen nu en 2020 al veel gerealiseerd worden op en aan de A59. Er komen betere aansluitingen en korte en onveilige aansluitingen vervallen. Ook komen er parallelwegen voor betere verbindingen tussen kernen waardoor het verkeer in de kernen zelf ontlast wordt. Ook voor fietsers komen er betere verbindingen. Voor de natuur was de A59 een stevige barrièrre; er komen nu bij Waalwijk en Vlijmen ecologische verbindingen tussen de noord- en de zuidkant van de A59. Verder komen er betere verbindingen voor het landbouwverkeer en voorzieningen voor waterberging bij ernstige wateroverlast.
Pilotstatus bij Rijkswaterstaat
In de GOL is Rijkswaterstaat een belangrijke samenwerkingspartner. De A59 is eigendom van het Rijk. De brug over het Drongelens Kanaal bij Waalwijk wordt in 2015 door hen vervangen. De regio financiert een langere brug waardoor de aanleg van een ecologische verbindingszone naast het kanaal mogelijk wordt. De Tweede Kamer heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd te onderzoeken of een pilotstatus voor de gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) mogelijk is. GOL sluit aan bij de ambitie van het rijk voor zelforganiserende regio’s, ontkokering en gebiedsgericht werken. De regio wil betrokkenheid van Rijskwaterstaat bij de gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het niet zozeer om geld, maar een soepel verloop van procedures, een positieve grondhouding en het aangrijpen van kansen uit aangrenzende beleidsterreinen.
De bestuursovereenkomst en de bijlagen
Hieronder kunt u de bestuursovereenkomst GOL en bijbehorende bijlagen downloaden. Bijlage 1a en Bijlage 4 zijn vertrouwelijk. Van bijlage 1a kunt u het niet vertrouwelijke deel downloaden. Bijlage 4 is in het geheel vertrouwelijk.
Bestuursovereenkomst GOL 26 sep 2013
BOK bijlage 1A: Projectoverzicht met fasering
BOK bijlage 1B: brug en ecozone Drongelens Kanaal
BOK bijlage 2: organisatiestructuur GOL
BOK bijlage 3: Brief belastingdienst BTW
BOK bijlage 5 Financiering overheden
BOK bijlage 6 Motie 2e Kamers