Gebiedsversterking Oostelijke Langstraat
De ecopassage maakt onderdeel uit van een totaal pakket aan verbeteringen langs de A59 op de gebieden bereikbaarheid, natuur, water, economisch vestigingsklimaat en leefbaarheid. Dit hele pakket heet de gebiedsversterking Oostelijke Langstraat. In deze gebiedsversterking participeren twintig partijen uit de sectoren overheid, land- en tuinbouw, bedrijfsleven en natuur. De totale kosten van de gebiedsversterking bedragen € 100 miljoen. Yves de Boer, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening van de provincie Noord-Brabant: “De twintig partijen streven ernaar om eind 2012 de totale financiering voor de integrale aanpak van de Oostelijke Langstraat rond te maken.”
Ecopassage
Vanwege het geplande onderhoud aan de brug over het Drongelens kanaal door Rijkswaterstaat, kan nu relatief goedkoop een ecopassage gerealiseerd worden. De Boer: “We kunnen zo dus werk van werk maken.” De provincie Noord-Brabant, het waterschap Aa en Maas en de gemeenten Heusden, Waalwijk en Den Bosch financieren de meerkosten voor de verlenging van de brug. Vooruitlopend op het rond komen van de gehele financiering eind 2012, staat de provincie garant voor de verlenging van de A59-brug. “Met deze ecopassage maken we de stap van veel voorbereidend werk met alle partners, naar de daadwerkelijke realisering,” aldus De Boer.
Partijen
De partijen die bij de integrale aanpak van de Oostelijke Langstraat een actieve rol spelen zijn de provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Heusden en Waalwijk, ZLTO afdeling Oostelijke Langstraat, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, MKB Heusden, Bedrijvenplatform Waalwijk, Kamer van Koophandel Brabant, Recron Brabant, Eigen Vervoerders Organisatie (EVO), Transport en Logistiek Nederland (TLN), Brabants Particulier Grondbezit, Fietsersbond de Langstraat, Heusdens Bedrijvenplatform en Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging.