In deze, puur procedurele, uitspraak wordt een deeloordeel gegeven over de herstelbesluiten die zijn genomen over het provinciale inpassingsplan Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat en de vergunning Wet Natuurbescherming (Wnb) hiervoor.
Voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat is in juli van dit jaar het gewijzigde Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vastgesteld en een vergunning Wet Natuurbescherming (Wnb) verleend. Beide documenten zijn naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, gestuurd en hebben ter inzage gelegen.
Op het gewijzigd PIP en de natuurvergunning hadden partijen bezwaar aangetekend. De beroepsschriften richten zich voornamelijk op de onderbouwing die is geleverd op de natuurvergunning (stikstof). Ze gaan in op de maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat er via de gebiedsontwikkeling meer stikstof in kwetsbare natuur komt, de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) en de onderliggende verkeerscijfers (verkeersmodel GOL).
Deze tussenuitspraak gaat alleen over de beroepen van de partijen die geen zienswijze hebben ingediend. Eerder hadden zij wel bezwaren.
Samengevat gaat het deeloordeel over het volgende:
- Het Provinciale inpassingsplan GOL oost- en west d.d. 3 juli 2020 is vernietigd. Dit was ook nodig omdat er een herstelbesluit is genomen eerder dit jaar;
- De verleende WnB-vergunning d.d. 2018 is vernietigd. Dit was ook nodig omdat er een herstelbesluit is genomen eerder dit jaar;
- De betrokkenheid van bezwaarmakers die geen beroepen hebben ingediend tegen deze twee herstelbesluiten is nu afgesloten.
Er is dus nog geen onherroepelijke uitspraak over de herstelbesluiten. De procedure gaat verder met de partijen die wel bezwaren indienden tegen het herstelbesluit. Dit betekent dat er zeer waarschijnlijk nog een zitting gepland wordt om de bezwaren inhoudelijk te behandelen. Daarna volgt een onherroepelijke uitspraak van de Raad van State . De Raad van State heeft de datum van de zitting nog niet bekend gemaakt. Na een zitting volgt minimaal 6 weken later een uitspraak.
De volledige uitspraak is te vinden op de website van de Raad van State.