Vanaf maandag 16 maart 2015 ligt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) van de Milieueffectrapportage (MER) ter inzage. Zoals de naam al zegt, bepaalt deze notitie de reikwijdte en het detailniveau van het Milieueffectenrapport. Het beantwoordt de vraag: welke milieueffecten gaan we onderzoeken en hoe gedetailleerd? De NRD is de eerste stap in de procedure van de Milieueffectrapportage. Het is een raadpleging waarover het MER moet gaan. Nog tot en met 4 mei kan iedereen opmerkingen geven op de voorgestelde milieueffecten voor onderzoek. Het resultaat is een rapport, geen besluit.
Wat houdt de NRD van GOL in? Voor de verschillende onderdelen van GOL zijn varianten onderzocht. De onderdelen:
- Aansluiting 40 van A59
- Aansluiting 43
- Aansluiting 45
- Westelijke Randweg Drunen
- Doortrekken Spoorlaan Drunen
- Randweg Vlijmen
Per onderdeel onderbouwt de NRD de keuze voor een bepaalde variant. Per gekozen variant worden dan de effecten op het milieu onderzocht. Dat gebeurt aan de hand van een aantal criteria:
- Verkeer
- Lucht
- Geluid
- Externe veiligheid
- Gezondheid en leefbaarheid
- Natuur
- Landschap, cultuurhistorie en archeologie
- Bodem en water
In de zomer van 2015 kan de provincie starten met het opstellen van het MER zelf. Het brengt de milieueffecten van Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) in kaart en geeft aan waar maatregelen noodzakelijk zijn. Het geeft deze effecten en de bijbehorende maatregelen ook een volwaardige plaats in de besluitvorming. Het MER wordt daarna in twee Provinciale Inpassingsplannen (PIP’s) gegoten: PIP-Oost en PIP-West.